2012.04.02.
21:52

Írta: paintwall

Babilon falai

Kivételesen megkértük megrendelőnket, írja meg az esettanulmányt a közös munkáról. Ezúton köszönjük Évának a visszaemlékezést!

FALFESTÉS A BABILONBAN – PAINTWALL

Hosszú fehér folyosók, jobbra-balra nyíló tantermek. Kissé kopott türkiz linóleum és hasonló színű ajtófélfák. Természetes fény, ahogy belépünk a folyosón, nincs, majd a forduló után, ahol 
a tanteremajtókon üveg is van, bejön kevés napfény.
Már próbáltuk a helyszínt növényekkel díszíteni, de előbb-utóbb kipusztultak. Bútorokkal nem tudjuk barátságosabbá tenni, mert ahhoz szűk a hely. A falakon elhelyezett színes plakátok, szóróanyag-állványok inkább szedett-vedetté tették a helyet, nem színessé. Falragaszok, hirdetmények, órarendek – bánatosan porosodtak a falakon.
Ekkor ajánlotta fel László Zsuzsi, hogy „berendezi a falakat‟,  képet fest az előtér falára – találjuk ki, hogy mit szeretnénk.
Ez nem volt nagyon nehéz: van egy színvilága a Babilon Nyelvstúdiónak, 

ami a honlapon és a reklámokban megjelenik, van egy több évtizede kitalált logó (a tudás fája), és adott az ajtófélfák és a padló színe. Az előtérben sorakozó fekete karosszékek is adottak. A szlogenünk: Babilon Nyelvstúdió – hogy megértsük egymást.
Abban mindnyájan egyetértettünk, hogy a 100 éves épület, aminek a 4. emeletén vagyunk, főleg mióta rendbehozták kívül, gyönyörű. 
A Madách tér felől a szögletes fasoron át pazar látványt nyújt. Legyen hát az épület a főmotívum.
Zsuzsi elkészítette a terveket. 

Már a látványterv nagyon „ütős” volt. Ahogy belépünk, szemben a recepció, mellette a rendezett hirdetőtábla, fölötte a feliat: Babilon Nyelvstúdió, mellette a tükör és a hatalmas kék sziluettszerű babilon-kék épület árnyképe + a szlogen.
A szemet tovább vonzza a folyosó végén lévő hatalmas logó, a tudás fája. Érdekes trükkel kicsit átalakítva, alul mintha egy lépcső lenne, és ebből a szögből csak a felét, kétharmadát láthatjuk. Így akármilyen nagy is, nem túl sok, és csak a folyosón befordulva látjuk meg a másik felét.

A jobb oldali falon sorakoznak a fekete székek, és föléjük majd két fekete szóbuborék kerül, amiket üzenőtáblaként lehet használni. Ugyanezen a falon egy hosszú, vízszintesen elhelyezett  kék fémcsík lesz a helye a mágnessel kitűzött tanárokról készült, színes fotóknak. A falat még elszórt magyar és idegen nyelvű köszönések díszítik. Ez is gondosan ki lett találva, mert a folyosón kifelé jövet először egy  „Szia”  köszön felénk. Ezek a szavak is a kétféle kékből állnak össze.

látványterv 1.


 Aztán mindnyájan véleményt mondtunk. A nagy kék felhő nem tetszett, és a ház előtti fa stílusát tekintve nem egészen illik a képbe.

Jó lenne valahol a képen egy-két nyelvtanuló – akikről nem derül ki nagyon a koruk és a stílusuk – hiszen ide minden korosztályból járnak, diákok, üzletemberek és kedvtelő seniorok is. Akkor az ő szóbuborékjukba kerülhetne bele a szlogen: „…hogy megértsük egymást.”
(Az alakok ötletét az adta, hogy a méret érzékelésére a terveken van egy álló szürke figura, ami nagyon megtetszett nekünk!)
Sehol nem szerepelt, hogy Babilon Nyelvstúdió – ennek feltétlen kell helyet találni. A logo nem elég.
Megszületett az új terv:

látványterv 2.

Ez osztatlan sikert aratott. Tehát kész volt a terv. Mikor, mennyi idő alatt, milyen költségek mellett készülhet el?
A falon lévő fehér fűrészporos tapéta elég piszkos volt, át kellett festenünk. Ahol a tapéta hibás volt, felhólyagosodott, ott 1-1 csíkot is ki kellett cserélni. Ezt a munka megkezdése előtt egy héttel megcsináltattuk. Ez az előkészítés mindössze 1 nap volt. Közben megrendeltük a festéket, az acélcsíkot és a fóliát. A sötétkékből 2 kg kellett, a türkizből csak nagyon kevés. A fekete táblafestékkel lefestett szóbuborék (üzenőfal) az eredeti terv szerint acél lett volna, hogy mágnesfalként is működhessen, de az nagyon drága. Így a lézervágott farostlemez mellett döntöttünk, amiből a két darab mindössze 6000 Ft-ba került. Ehhez csak fekete táblafesték kellett, hogy majd írni lehessen rá. Zsuzsi megrendelt mindent, nekünk csak el kellett hoznunk. A festékek (kétféle kék és táblafesték) összesen 12 000 Ft-ba kerültek. 
Zsuzsi a munkát vasárnap kezdte, hajnalig dolgozott, és hétfőn reggel folytatta. Délutánra már a feliratozással is készen volt. Közben zavartalanul folyt a tanítás. Mindenütt leterítette a padlót, sehol egy csepp festék.


Nem volt egyszerű a betűk felragasztása a fűrészporos tapétára, de rendben ment (a logó és az egyéb feliratok fóliái 8000 Ft-ba kerültek). Az épületsziluettet is át kellett többször festeni, annyira beszívta a festéket a tapéta.
Munka közben láttuk, hogy egységesíteni kell a feliratokat az ajtókon, a bejáraton és a liftnél is. Ezt Zsuzsi percek alatt felmérte, egy része már felkerült és a többi tábla is hamarosan megérkezik.


A látvány átütő sikert hozott! Teljesen egyedi, meglepő, dekoratív és funkcionális. A hallgatók is csodájára jártak! Azonnal birtokba vették a fekete táblákat, és oda írták üzeneteiket.
Jöhetett a fotózás, íme itt az eredmény:


Budapest, 2012. május 30.
 Babai Éva, Babilon Nyelvstúdió
 
 Fotók: Glázer Attila

Szólj hozzá!

Címkék: iroda kék babilon falfestés táblafesték laszlozsuzsi

A bejegyzés trackback címe:

https://paintwall.blog.hu/api/trackback/id/tr524359808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása